ΗΠΑ: Το Ιράν ετοιμάζεται να παραδώσει πλήθος UAVs στη Ρωσία

Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν - 2012
Φώτο Αρχείου: Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν – 2012

Σε μία ακόμα παράμετρο ενδεικτική για τους ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους γενικευμένης εμπλοκής από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, υποστήριξε προχτές ότι το Ιράν ετοιμάζεται να παραδώσει πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στη Ρωσία.

«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία έως και εκατοντάδες UAVs, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων» τέτοιων αεροσκαφών, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Οι ίδιες πληροφορίες, πρόσθεσε ο Σάλιβαν, «υποδεικνύουν επίσης ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs και ότι οι πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιούλη». Τόνισε δε ότι αγνοεί αν έχουν παραδοθεί τέτοια αεροσκάφη από την Τεχεράνη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια ιρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης «για να επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία».

Το Ιράν, από την πλευρά του, σε μια μάλλον «χλιαρή» απάντηση που δόθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών – και χωρίς να διαψευστούν οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον – ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας στο πεδίο της τεχνολογίας είχε ξεκινήσει πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε ότι «στην πιο πρόσφατη φάση της συνεργασίας μας με την Ρωσία στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας δεν υπάρχουν νέες αλλαγές».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...