ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα αναπτύξει 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Αμερικανοί στρατιώτες στη Μοσούλη
Φώτο Αρχείου

Με ενίσχυση της στρατιωτικής φύλαξης των συνόρων με το Μεξικό η κυβέρνηση Μπάιντεν σπεύδει να καλύψει το κενό που δημιουργεί η εκπνοή του μέτρου που επέτρεπε τις άμεσες απελάσεις μεταναστών με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Το μέτρο αυτό, γνωστό ως «Title 42», τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν διαθέτουν βίζα, ακόμη και των εν δυνάμει αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Με βάση το μέτρο αυτό, που εκπνέει στις 11 Μάη, χιλιάδες μετανάστες εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ, με συνοπτικές διαδικασίες, μόλις πατούσαν το έδαφος των ΗΠΑ. Η άρση του μέτρου έχει δημιουργήσει φόβους προς τις αμερικανικές αρχές, ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να αυξηθούν οι αφίξεις μεταναστών στα σύνορα.

«Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας» ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «ενέκρινε την προσωρινή ανάπτυξη 1.500 επιπλέον στρατιωτών για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας συνόρων, στα νοτιοδυτικά σύνορα», δήλωσε ο ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού Πατ Ράιντερ.

Αυτοί θα προστεθούν στους 2.500 στρατιώτες που ήδη έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα. Επί 90 ημέρες, θα υποστηρίζουν την αστυνομία συνόρων κυρίως στο θέμα της παρακολούθησης. «Το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα συμμετάσχει άμεσα στις δραστηριότητες διατήρησης της τάξης», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι «θα εξακολουθήσει να δέχεται την επιστροφή μεταναστών σε ανθρωπιστική βάση», σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σέργουντ – Ράνταλ, αναπληρώτρια σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ασφάλεια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανήγγειλε και σειρά μέτρων, ενόψει της αύξησης των μεταναστευτικών ροών: Οι μετανάστες θα πρέπει πλέον να κλείνουν ραντεβού για να περάσουν από συνέντευξη με την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης, προτού φτάσουν στις ΗΠΑ. Η διαχείριση των αιτούντων άσυλο ή των προσφύγων γίνεται από στρατόπεδα κράτησης προσφύγων στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Ο Καναδάς και η Ισπανία συμφώνησαν να δεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες που θα πάρουν το πράσινο φως από αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίσης από τις 11 Μάη θα τεθεί σε ισχύ άλλο μέτρο, το «Title 8», που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας (γόνος Κουβανών αντεπαναστατών που έφτασε τη δεκαετία του ’90 στο Μαϊάμι) προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα θα τους απαγορεύεται να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος επί πέντε χρόνια.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν θα ανοίξουν μετά τις 11 Μαΐου», επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Μαγιόρκας, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν διαφέρει από αυτή του προκατόχου του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...