ΗΠΑ – Τουρκία: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Φωτό αρχείου από την κοινή άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο – 28/7/2020

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια ΗΠΑ – Τουρκία και παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες τους οι δύο πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι προτάσσουν τη διατήρηση της συνεργασίας τους, σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτική είναι η κοινή στρατιωτική άσκηση που ΗΠΑ και Τουρκία έκαναν χτές στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όπου το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει σταθερά την παρουσία του, απέναντι σε Ρωσία και όχι μόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, δυνάμεις από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια. Από την Τουρκία συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG Turgutreis και TCG Orucreis και από τις ΗΠΑ τα αντιτορπιλικά USS Porter και USS Donald Cook. Ακόμα, πήραν μέρος δύο τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα F-16 και ένα αμερικανικό αεροσκάφος που προορίζεται για θαλάσσιες περιπολίες.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι η Άγκυρα συνεχίζει από το 2004 την «επιχείρηση Αρμονία» στη Μαύρη Θάλασσα «με στόχο τη συμβολή στην ειρήνη και την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας εντός του πλαισίου της αρχής «της περιφερειακής ιδιοκτησίας». Αναφέρει επίσης ότι «εντός του πλαισίου των προγραμματισμένων δράσεων, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με κάθε ευκαιρία με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, φίλιες και σύμμαχες ναυτικές δυνάμεις…»

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...