ΗΠΑ – Τουρκία: Σε εξέλιξη τα παζάρια για F-16 και ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Σε εξέλιξη είναι τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία σχετικά με τα F-16 και την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Ουάσιγκτον να συνδέει την πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα με το τουρκικό «ναι» στην ένταξη των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα σταλεί στον πρόεδρο Μπάιντεν αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι για να προχωρήσει το θέμα της πώλησης μαχητικών στην Άγκυρα θα πρέπει προηγουμένως να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, οι νομοθέτες ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16.

Τη διακομματική επιστολή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συνέταξαν η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός της Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στη Γερουσία για τη συλλογή περισσότερων υπογραφών.

«Δεν θα πούμε ναι (στη Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι στη Σουηδία», δήλωσε, σηματοδοτώντας μια προθυμία για τη στήριξη της υποψηφιότητας του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας χωριστά από την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...