ΗΠΑ-Τουρκία: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι» για το Ιντσιρλίκ

Πύραυλοι S-400
Πύραυλοι S-400, Φώτο Αρχείου

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» απάντησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να μετακινήσει δυνάμεις από το Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Νομίζω ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι, με δεδομένο ότι οι (σ.σ. ρωσικοί πύραυλοι) “S-400” όχι απλά υπάρχουν, αλλά λειτουργούν στην Τουρκία». Πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν «δεν νομίζω πως έχουν παρθεί άλλες αποφάσεις πέρα από τις συγκεκριμένες κυρώσεις», αναφερόμενη στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα «F-35». «Μέχρι στιγμής αυτά έχουν αποφασιστεί και τίποτα παραπάνω».

Από την άλλη, η Τουρκία μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», απαντά ότι η απόκτηση των «S-400» αποτελούσε «ανάγκη για την Τουρκία» και πως «δεν θα την απομακρύνει από το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό σύστημα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα από την υπόλοιπη «αμυντική ασπίδα» της χώρας, που αποτελεί τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού δικτύου, και ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους “S-400” ως ανεξάρτητο σύστημα, όπως κάνουν με τους “S-300” και κάποια άλλα μέλη του ΝΑΤΟ». Ακόμα, ο Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έκανε και δοκιμή των «S-400», στην περιοχή της Σινώπης, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και για την αγορά ενός συστήματος αμερικανικών πυραύλων «Patriot».

«Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια»,και συμπληρώνοντας με νόημα είπε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε δηλώσεις όπως “είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει τις παραδόσεις”».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...