ΗΠΑ: Τροπολογία στο Κογκρέσο για να «μπλοκαριστεί» η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Τροπολογία με την οποία επιχειρούν να «μπλοκάρουν» -όπως λένε- την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κατέθεσαν στο Κογκρέσο 10 Αμερικανοί βουλευτές, τόσο από το Δημοκρατικό, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα,  με επικεφαλής τον ομογενή Κρις Πάπας, στο φόντο των πολυεπίπεδων παζαριών και των ανταγωνισμών.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το επόμενο έτος, απαγορεύει στον Αμερικανό Πρόεδρο να προμηθεύσει με όπλα χώρα του ΝΑΤΟ που «τον τελευταίο χρόνο έχει εμπλακεί σε κατ’ εξακολούθησην παραβιάσεις εναέριου χώρου, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, χώρας – συμμάχου». 

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το «ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του» για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...