ΗΠΑ: Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει δεξαμενή τελμάτων στη Φλόριντα

Από παλιότερη τουριστική διαφημιστική καμπάνια της Πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη τουριστική διαφημιστική καμπάνια της Πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Φλόριντα στις ΗΠΑ, ο Ρον ΝτεΣάντις, επισκέφθηκε χθες Κυριακή δεξαμενή τελμάτων που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια πλημμύρα και περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο της Τάμπας.

Η δεξαμενή δημιουργήθηκε σε ένα παλιό ορυχείο αλατιού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το μολυσμένο νερό που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φωσφορικού άλατος στο εργοστάσιο λιπασμάτων «Πάινι Πόιντ». Η πλαστική επένδυση της δεξαμενής, που περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τελμάτων -νερού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του φωσφορικού άλατος, νερού από αντλήσεις και βρόχινου νερού- παρουσίασε διαρροή πριν από αρκετές ημέρες.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον εντοπισμό της διαρροής, ενώ οι κάτοικοι 300 και πλέον κατοικιών έλαβαν εντολή των αρχών να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή, νότια από τη μεγαλούπολη Τάμπα. 

«Αυτό που προσπαθούμε να εμποδίσουμε τώρα (…) είναι μια καταστροφική πλημμύρα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Κυριακή, αφού επιθεώρησε την περιοχή από αέρος, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο. 

Σε περίπτωση που «δούμε πλήρη κατάρρευση» της δεξαμενής, «μέσα σε μερικά λεπτά περίπου 340 εκατομμύρια γαλόνια», δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, «θα διαρρεύσουν», τόνισε ο Σκοτ Χόουπς, αξιωματούχος στην κομητεία Μάνατι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μοντέλα υποδεικνύουν πως αν η δεξαμενή καταρρεύσει θα δημιουργηθεί «υδάτινος τοίχος» ύψους έξι μέτρων.

Οι αρχές προσπάθησαν -χωρίς επιτυχία- να επιχωματώσουν το σημείο όπου εντοπίστηκε η διαρροή και κατόπιν αποφάσισαν να αντλούν νερό όλη την περασμένη εβδομάδα για να μειώσουν την πίεση, με ρυθμό 100.000 και πλέον κυβικών μέτρων τη μέρα.

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό στις αρχές, είναι η παρουσία φωσφογύψου στις δεξαμενές. Ο όρος φωσφογύψος αναφέρεται στο παραπροϊόν που σχηματίζεται κατά τη διεργασία παραγωγής φωσφορικού λιπάσματος (είναι προϊόν της αντίδρασης του φωσφορικού ορυκτού με θειικό οξύ για την παραγωγή φωσφορικού οξέος, το οποίο με αμμωνία δίνει φωσφορικό αμμώνιο, που είναι και η βάση για την παραγωγή μεικτών φωσφορικών λιπασμάτων). Είναι ένα ανόργανο στερεό υπόλειμμα που περιέχει μεταξύ άλλων βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν χημική και ραδιενεργό ρύπανση. 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...