ΗΠΑ: Υπενθυμίζει στην Άγκυρα την απειλή κυρώσεων για τους S-400

Πύραυλοι S-400
Φώτο Αρχείου / Πύραυλοι S-400 / Πηγή: Russian army

Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι απειλές αυτές έρχονται μερικές μέρες μετά τη δήλωση των ΗΠΑ πως είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την εισβολή της Τουρκίας στην Ιντλίμπ, αρκεί η τελευταία να ακυρώσει την ανάπτυξη των S-400.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπορεί τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση των S-400 να καθυστερήσουν λόγω της πανδημίας, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ακυρωθεί το πρόγραμμα, σύμφωνα με συνέντευξη Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...