ΗΠΑ: Υποστήριξη λύσης δύο κρατών για Ισραήλ-Παλαιστίνη στον ΟΗΕ

Παλαιστίνη - Λωρίδα της Γάζας - Gaza
Παλαιστίνη – Λωρίδα της Γάζας – Gaza / Πηγή: unspash / Φωτογράφος: chuttersnap

Η πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή «θα είναι η υποστήριξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης δύο κρατών, στην οποία το Ισραήλ θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια, παράλληλα με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος». Αυτό δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Richard Mills στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η άποψη του Προέδρου εξακολουθεί να είναι ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», πρόσθεσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.

Ο Mills δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να αποκαταστήσει την παλαιστινιακή βοήθεια και να λάβει μέτρα για να ανοίξει εκ νέου διπλωματικές αποστολές που έκλεισε η κυβέρνηση Τραμπ και θα συνεχίσει να παροτρύνει άλλες χώρες να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

“Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποκαταστήσει την αξιόπιστη εμπλοκή των ΗΠΑ με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς”, δήλωσε ο Μιλς. «Αυτό θα περιλαμβάνει την ανανέωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την παλαιστινιακή ηγεσία και τον παλαιστινιακό λαό», είπε.

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι σκοπεύει να αποκαταστήσει τα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ που υποστηρίζουν προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, και να λάβει μέτρα για να ανοίξει ξανά τις διπλωματικές σχέσεις που έκλεισαν από την τελευταία αμερικανική κυβέρνηση” πρόσθεσε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι η διοίκηση αναγνωρίζει ότι «δεν υποκαθιστά την ειρήνη Ισραηλινών-Παλαιστινίων».

Ο Μπάιντεν αναμένεται να παραμείνει ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, αλλά λιγότερο πολιτικά στενός σύμμαχος του Νετανιάχου. Η κυβέρνησή του πιστεύεται ότι θα επιβεβαιώσει τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ ότι οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι και εμπόδιο στην ειρήνη και να επιστρέψουν σε άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες θέσεις για την ισραηλινή κυριαρχία.

Ωστόσο, κατά την ακρόαση επιβεβαίωσής του την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: aljazeera.com

Δείτε ακόμα...