ΗΠΑ:Ύφεση 3,5% το 2020 – Η μεγαλύτερη από το 1946

Ανεργία στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Ανεργία στις ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Benjamin Disinger

Ύφεση 3,5% κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ το 2020, που είναι η μεγαλύτερη από το 1946, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η ύφεση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που εξελίσσεται με καταλύτη την πανδημία και εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και τη φτώχεια.

Το 2019, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί 2,2%, ενώ εισήλθε σε ύφεση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...