Ιράκ: Οι Αμερικανοί κι οι «σύμμαχοί» τους αποχωρούν

Φώτο αρχείου / Επίθεση με ρουκέτες σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ / Πηγή: Twitter

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την παράδοση της στρατιωτικής βάσης «Μπεσμάγια» στις τοπικές αρχές του Ιράκ. Θα ακολουθήσουν και άλλες βάσεις.

Στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας παραδόθηκε η στρατιωτική βάση του διεθνούς συνασπισμού -υπό τις ΗΠΑ- «Μπεσμάγια».

Πρόκειται, μάλιστα, για την έβδομη βάση στην ασιατική χώρα, ο έλεγχος της οποίας περνάει από τον διεθνή παράγοντα στις τοπικές αρχές.

Στη στρατιωτική βάση «Μπεσμάγια» είχαν εγκατασταθεί μέχρι πρότινος στρατεύματα από την Ισπανία, τα οποία συμμετείχαν στον διεθνή συνασπισμό.

Μάλιστα, το ίδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μ’ άλλες βάσεις στη χώρα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Επιθέσεις με κατιούσα σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ είχαν ανακοινώσει ότι δύο ρουκέτες έπληξαν την λεγόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Χθες, ο Ιρακινός Στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν στρατιωτική βάση, νότια της Βαγδάτης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες, ενώ δεν καταγράφηκαν και ζημιές. Στη βάση Μπεσμάγια, σταθμεύουν κυρίως ισπανικές δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Οι Αμερικανοί κι οι σύμμαχοι τους αποχωρούν μετά το ψήφισμα του Ιρακινού Κοινοβουλίου

Οι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται σε συνέχεια του ψηφίσματος του ιρακινού Κοινοβουλίου, με βάση το οποίο απαιτούταν η άμεση και ολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ.

Είχε προηγηθεί η αμερικανική επιχείρηση για την «εξόντωση» του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, με τους Ιρακινούς βουλευτές να κάνουν λόγο για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας.

Με πληροφορίες από Sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...