Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση του ΙΚ

Ιράκ - Σημαία

Τουλάχιστον δέκα μέλη συμμαχίας παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση έγινε σε επαρχία βόρεια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως το ΙΚ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του. Με την τελευταία να αποτελεί την πιο πολύνεκρη των τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζουμε πως το 2014, το ΙΚ κατάφερε να καταλάβει το ένα τρίτο του Ιράκ. Για να αντιμετωπιστεί, σχηματίστηκαν δύο μέτωπα. Το ένα ήταν ο διεθνής συνασπισμός υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που με πρόσχημα τους τζιχαντιστές που οι ίδιοι εξόπλισαν, βρήκε την ευκαιρία να εμπλακεί. Το άλλο ήταν οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από φιλοϊρανούς σιίτες παραστρατιωτικούς.

Το Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη του επί του ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017, αφού ανέκτησε πρακτικά όλα τα εδάφη που αυτό κατείχε.

Ενδιαφέρον γεγονός αποτελεί πως πλέον οι Αμερικανοί θεωρούν τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτούς από το ΙΚ.

Η πανδημία βέβαια έχει κάπως πάει πίσω τα σχέδιά τους. Για παράδειγμα, το σύνολο των ξένων εκπαιδευτών που είχε αναπτύξει το ΝΑΤΟ έχει αποσυρθεί από το Ιράκ, εξαιτίας της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...