Ιράκ: Πρώτη επίσημη επίσκεψή του Μακρόν στη Βαγδάτη

Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας / Πηγή: Eurokinissi

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράκ, πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες και θα συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι.

Ο Μακρόν, που βρισκόταν στον Λίβανο τις δύο προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Ιράκ είναι να επικεντρωθεί στην έναρξη «μιας νέας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

Με το βλέμμα στους ανταγωνιστές της Γαλλίας, Ρωσία και Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την Παρασκευή από το Παρίσι, ότι αυτή «η μάχη για την εθνική κυριαρχία του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας» ώστε «ο λαός και αυτή η χώρα …να μην υποκύψουν στο μοιραίο που θα ήταν να κυριευθεί από τις περιφερειακές δυνάμεις και την ισλαμική τρομοκρατία… Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να τους βοηθήσει», είχε προσθέσει με νόημα.

Στη Βαγδάτη ο Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μουστάφα αλ Καντίμι, αλλά και τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

Στις 27 Αυγούστου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, στη διάρκεια των οποίων είχε υπογραμμίσει τη σημασία να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μάχη κατά του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν έχει τελειώσει. Είμαστε στο πλευρό σας», είχε υπογραμμίσει η Παρλί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...