Ιράκ: Πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική αεροπορική βάση που φιλοξενεί εργολάβους των ΗΠΑ

Ιράκ - Σημαία

Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν μια ιρακινή αεροπορική βάση το Σάββατο το βράδυ, ανέφερε ο ιρακινός στρατός σε δήλωση, ενώ άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα άτομο τραυματίστηκε στη βάση όπου μια αμερικανική αμυντική εταιρεία εξυπηρετεί μαχητικά αεροσκάφη.

Το τραυματισμένο άτομο εργάστηκε για την αμερικανική εταιρεία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους. Καμία ομάδα δεν ισχυρίστηκε αμέσως την επίθεση στην αεροπορική βάση Balad στην επαρχία Salah al-Din.

Ο Τζαμάλ Ακάμπ, εκπρόσωπος Τύπου της επαρχίας, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πύραυλοι προσγειώθηκαν «κοντά στην περίμετρο της αεροπορικής βάσης σε ανοιχτή περιοχή».

Τον Ιανουάριο του 2020, η βάση δέχθηκε επίθεση από οκτώ πυραύλους Katyusha, τραυματίζοντας τέσσερα μέλη της ιρακινής αεροπορικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών.

Η αμερικανική αμυντική εταιρεία Sallyport έχει την έδρα της στην αεροπορική βάση και επί του παρόντος έχει 46 άτομα εκεί που έχουν υπογράψει συμβόλαιο ώστε να παρέχουν υπηρεσίες για την υποστήριξη του προγράμματος F-16 του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ είχαν εκκενώσει στο παρελθόν ορισμένους από τους εργολάβους της από τη βάση για λόγους ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ξένος πολιτικός εργολάβος σκοτώθηκε και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ένα βόλεϊ επιθέσεων πυραύλων στη στρατιωτική βάση μέσα στο αεροδρόμιο του Έρμπιλ, στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κουρδούς στο βόρειο Ιράκ.

Η επίθεση διεκδικήθηκε από μια ελάχιστα γνωστή ένοπλη ομάδα που αποκαλούσε τον εαυτό της Awliya al-Dam – ή τους Guardians of the Blood. Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ομάδα είχε δεσμούς με τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (PMF) – τους ιρακινούς παραστρατιωτικούς που ιδρύθηκαν το 2014 από κυρίως ομάδες Σιιτών πολιτοφυλακών για την καταπολέμηση της ομάδας ISIS (ISIS).

Η επίθεση του Σαββάτου έρχεται αφού το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει δραματικά την αποστολή του στο Ιράκ από 500 άτομα σε 4.000 για να πολεμήσει τα απομεινάρια του ISIS (ISIS), δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg αυτήν την εβδομάδα. Η αύξηση έρχεται καθώς τα στρατεύματα συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μείωσαν σταδιακά την παρουσία τους στο Ιράκ τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...