Ιράκ: Σφοδρές αντιδράσεις κατά της Τουρκίας για την φονική επίθεση στο Ντοχούκ

Η φονική επίθεση με όλμους σε τουριστικό θέρετρο της περιοχής Ζάκο της επαρχίας Ντοχούκ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ την Τετάρτη δεν προκάλεσε μόνον οκτώ νεκρούς (ανάμεσά τους ένα παιδάκι 12 μηνών) και 23 τραυματίες αλλά και σοβαρή όξυνση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Ιράκ.

Τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν Άραβες και Ιρακινοί Σιίτες τουρίστες, από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ,σκοτώθηκαν στη διάρκεια δύο διαδοχικών επιθέσεων με όλμους που αποδίδονται σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Από το βράδυ της Τετάρτης χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη και το τουρκικό προξενείο στην Καρμπάλα του νότου καταγγέλλοντας την φονική επίθεση που αποδίδουν στον τουρκικό στρατό. Οι διαδηλωτές έκαψαν ή ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες σε ένδειξη οργής για το νέο φονικό που γίνεται σε μία περίοδο συνέχισης των επιθέσεων του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ κατά ένοπλων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Δεν είναι μόνον οι Ιρακινοί πολίτες που αντιδρούν οργισμένα στην επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Ντοχούκ αλλά και η ηγεσία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι καταδίκασε κατηγόρησε άμεσα την Τουρκία για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του και ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ καταδίκασε τη σφαγή επισημαίνοντας πως ο «τουρκικός βομβαρδισμός» είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η Βαγδάτη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε «επιστολή διαμαρτυρίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Στο κείμενο αυτό «καλεί την Τουρκία να λύσει τα εσωτερικά προβλήματά της μακριά από τα σύνορα του Ιράκ και χωρίς να βλάπτει τον λαό του».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται σταθερά τις κατηγορίες καλώντας τη Βαγδάτη να ξεκινήσουν έρευνα για την αποκάλυψη «των πραγματικών ενόχων» αφήνοντας αιχμές κατά του ΡΚΚ. Σε ανακοίνωσή του δίνεται η διαβεβαίωση πως η Τουρκία είναι «έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Αναφέρεται οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπακούν στο διεθνές δίκαιο και καλείται η ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια «επηρεασμένη από την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτές της αποτρόπαιης πράξης».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...