Ιράκ: «Τα αιτήματα μας δεν έχουν ικανοποιηθεί»

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ
(Φωτό Αρχείου) Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, της Βαγδάτης, για να τιμήσουν ένα χρόνο από τότε που ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κατέλαβαν το Ιράκ.

Οι διαδηλώσεις ανανέωσαν τις εκκλήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη του μεγαλύτερου αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας του Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και τον κυρίως σιιτικό νότο του Ιράκ να απαιτούν βασικές υπηρεσίες, ευκαιρίες απασχόλησης και τερματισμό της διαφθοράς.

«Το αίμα μας, οι ψυχές μας, θυσιάζουμε για εσάς το Ιράκ», φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές καθώς διαδήλωσαν στην πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα καθώς σηματοδοτεί έναν χρόνο από τις 25 Οκτωβρίου 2019 και την επανάσταση μας για την οποία δώσαμε το αίμα μας και θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μουντάθερ Μαχντί, ένας 24χρονος διαδηλωτής.

“Στην κορυφή των αιτημάτων μας είναι να λογοδοτήσουμε στους δολοφόνους και τους απαγωγείς. Η δικαιοσύνη πρέπει να επιτευχθεί και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε μέχρι να το δούμε αυτό”, δήλωσε ο Μάχντι, ο οποίος ήρθε από το κυβερνείο του Ντι Καν.

Μεγάλες ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν επίσης σε άλλες νότιες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας και της Βασόρα, κρατώντας αφίσες και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Διαδηλωτές από διάφορα μέρη του Ιράκ άρχισαν να κάνουν το δρόμο τους προς την πρωτεύουσα χθες το βράδυ για τις διαδηλώσεις της Κυριακής.

Ενώ πολλοί κατάφεραν να εισέλθουν στη Βαγδάτη και να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ, κάποια αυτοκίνητα ιππασίας και άλλα οχήματα εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Κάποιοι σχεδίαζαν να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν στις εισόδους της βαριά οχυρωμένης Πράσινης Ζώνης – όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης του Ιράκ και της πρεσβείας των ΗΠΑ – όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας από το βράδυ του Σαββάτου.

Μιλώντας από την πλατεία Allawi κοντά στην Πράσινη Ζώνη, ο Αλί Σιμμάρι, ένας 26χρονος διαδηλωτής που έφυγε από το ανατολικό κυβερνείο του Wasit το πρωί, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εισέλθει παρά τις εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που αυξάνονται.

“Σήμερα αποτελεί συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε πέρυσι”, δήλωσε ο Σιμμάρι στο Al Jazeera.

“Τα αιτήματά μας δεν έχουν ικανοποιηθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας μέχρι να δούμε την αλλαγή που θέλουμε”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αιτήματα όπως χονδρικές αλλαγές στην πολιτική τάξη και να λογοδοτήσουμε σε όσους είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν πέρυσι.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι είχε δώσει αυστηρές εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας να αποφύγουν τη χρήση ζωντανών πυρομαχικών και κάλεσε τις διαδηλώσεις να παραμείνουν ειρηνικές.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...