Ιράκ – Τουρκία: Επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη Βαγδάτη για ΡΚΚ, πετρέλαια και υδάτινους πόρους

Επίσημε επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ζήτησε να χαρακτηριστεί από το Ιράκ «παράνομη τρομοκρατική οργάνωση» το κουρδικό κόμμα ΡΚΚ. Είπε πως αυτό το έχει κάνει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και πως θα έπρεπε να το ακολουθήσει και το Ιράκ γιατί «το ΡΚΚ είναι εχθρός και των δύο».

Στο φόντο έντασης στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις που προκαλούν οι συχνές τουρκικές χερσαίες και εναέριες επιθέσεις στο Βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, ο Φιντάν κάλεσε τους Ιρακινούς αξιωματούχους «να μην επιτρέψουν στον κοινό εχθρό, την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, να δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις». Χαρακτήρισε δε τις δραστηριότητες του ΡΚΚ «πρόκληση και για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ» ισχυριζόμενος πως η οργάνωση έχει «καταλάβει εδάφη του Ιράκ» και προσπαθεί να τα συνδέσει με εκείνα κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας «μέσω ενός διαδρόμου του τρόμου».

Το 2014 η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ είχε αποφασίσει (δίχως να πάρει την έγκριση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης) να εξάγει πετρέλαιο μέσω του λιμανιού Τσεϊχάν στην Τουρκία. Η Τουρκία σταμάτησε τις αποστολές πετρελαίου μέσω του Τσεϊχάν τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι που αποφάνθηκε υπέρ των θέσεων του Ιράκ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποφασίζοντας πως όλες οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου θα πρέπει να γίνονται μέσω της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, SOMO. Μάλιστα απαίτησε από την Τουρκία να καταβάλλει αποζημιώσεις στο Ιράκ για την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από το 2014 ως το 2018.

Σύμφωνα δε με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμεντ αλ Σαχάφ, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Τουρκία υψηλόβαθμη ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου.

Ο δε ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Φουάντ Χουσείν, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Χ Φιντάν, δήλωσε πως συζήτησαν το θέμα του πετρελαίου και πως «τείνουν να βρουν μία λύση».

Πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στο φόντο γνωστών προβλημάτων που προκαλούν στην ύδρευση του Ιράκ τα δεκάδες τουρκικά φράγματα που περιορίζουν σημαντικά τις ροές νερού από τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Μετά τις επαφές που είχε χτες στη Βαγδάτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ για συνάντηση με τον εκεί Κούρδο πρωθυπουργό, Μασρούρ Μπαρζανί.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...