Ιράκ: Τρεις νεκροί και 16 τραυματίες σε επεισόδια στο Κιρκούκ

Ιράκ - Σημαία

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κιρκούκ, πολυεθνική πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας έπειτα από αρκετές ημέρες εντάσεων.

Οι δύο από τους τρεις νεκρούς χτυπήθηκαν από σφαίρες στον θώρακα και ο τρίτος στο κεφάλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του Κιρκούκ, ο Ζιάντ Χαλάφ. Το ένα θύμα ήταν 21 ετών, τα άλλα δύο 37.

Οι τραυματίες –16, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών– χτυπήθηκαν από «σφαίρες, πέτρες, ή γυαλιά», σύμφωνα με τον κ. Χαλάφ, που διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τρία μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Χθες, σε αντίπαλες διαδηλώσεις συγκεντρώθηκαν από την μια πλευρά Κούρδοι κάτοικοι και από την άλλη Τουρκμένοι και Άραβες διαδηλωτές και ξέσπασαν συγκρούσεις.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ζήτησε να συγκροτηθεί «επιτροπή έρευνας» για να εξακριβωθούν τα αίτια των φονικών επεισοδίων.

Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Κιρκούκ, πόλη που ιστορικά διεκδικείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και τις αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν στον βορρά.

Τη Δευτέρα, διαδηλωτές που ανήκαν στην αραβική και στην τουρκμενική κοινότητα έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κοντά σε αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Κιρκούκ, αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε η εγκατάσταση να παραδοθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ), στο οποίο ανήκε στο παρελθόν.

Χθες Σάββατο Κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν με τη σειρά τους και προσπάθησαν να κάνουν πορεία ως το αρχηγείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...