Ιράν: 284 νεκροί σε διαδηλώσεις – Διώξεις σε 1.000 ανθρώπους

Σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στην Τεχεράνη έχουν ασκηθεί διώξεις σε σχέση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει το Ιράν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της πόλης. Κατηγορούνται για «πράξεις δολιοφθοράς», συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας μελών των δυνάμεων ασφαλείας και εμπρησμών. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι δικές τους.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως πόσοι έχουν συλληφθεί σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο Ιρανοί ακτιβιστές κάνουν λόγο για 14.000 ανθρώπους. Αυτή η ανακοίνωση των αρχών έρχεται, σύμφωνα με το BBC, σε συνέχεια του θανάτου δύο εφήβων διαδηλωτών, που φέρεται να σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA) αναφέρει ότι 284 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 45 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, που κατηγορείται ότι φορούσε «ανάρμοστα» το χιτζάμπ της. Τριάντα πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι αρχές έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως «ταραχές» που υποκινούνται από ξένους εχθρούς του Ιράν και προειδοποίησαν ότι όσοι συμμετέχουν θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία. Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσένι Ετζέι, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι οι δικαστές «θα αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις των πρόσφατων ταραχών με ακρίβεια και ταχύτητα». «Όσοι σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς εξαρτώνται από ξένους και θα τιμωρηθούν», ανέφερε. 

Το Σάββατο, Επαναστατικό Δικαστήριο στην Τεχεράνη άρχισε να δικάζει πέντε ανθρώπους με κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Μεταξύ τους είναι ένας άνδρας που κατηγορείται για χτύπημα και δολοφονία αστυνομικού με το αυτοκίνητό του. Ένας άλλος άνδρας, που φέρεται να επιτέθηκε στην αστυνομία με μαχαίρι και να έβαλε φωτιά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, αντιμετωπίζει την κατηγορία της «έχθρας κατά του Θεού». 

Φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα την επόμενη μέρα. Σε βίντεο φαίνονται ένοπλοι με πολιτικά να επιτίθεται σε πλήθος με δακρυγόνα και ξύλα σε ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών που διαδήλωσαν στο Πανεπιστήμιο Κορνταστάν στο Σαναντάι. 

Με πληροφορίες από: BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...