Ιράν: Αναστέλλει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της

Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στο Αράκ του Ιράν
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στο Αράκ του Ιράν / Πηγή: Instagram

Το Ιράν θα σταματήσει από σήμερα το βράδυ την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου το οποίο επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διενεργεί αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες που δεν της έχουν δηλωθεί από την Τεχεράνη ως πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

«Από τα μεσάνυχτα απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας) δεν θα έχουμε (…) δεσμεύσεις πέραν των μέτρων διασφάλισης. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις» μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Καζέμ Γαριμπαμπαντί, τον εκπρόσωπο του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή Ιρανοί αξιωματούχοι, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι είχαν πετύχει μια τρίμηνη συμφωνία για διατήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με την επιτήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο Γκρόσι είχε μεταβεί εκτάκτως στην Τεχεράνη, για να αποτρέψει πιθανή απαγόρευση αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά τις 21 Φλεβάρη και μία πιθανή όξυνση της αντιπαράθεσης του Ιράν με τις ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει την προετοιμασία για διαβουλεύσεις με το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι η χώρα του θα συμμετείχε σε συνομιλίες με το Ιράν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ ή του ΟΗΕ. Σήμερα μάλιστα ο Μπλίνκεν μιλώντας σε Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν «να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη διεθνή Συμφωνία με το Ιράν επιδιώκοντας τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, που είχαν ασκηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...