Ιράν: Ανέπτυξε νέο πύραυλο Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς

ΙΡΑΝ - ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
Φωτό αρχείου

Το Ιράν ανέπτυξε πύραυλο Κρουζ, ο οποίος έχει κατ’ αυτό δραστικό βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων, δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, εξέλιξη που θεωρείται πως θα εντείνει την ανησυχία της Δύσης, η οποία καταγγέλλει ολοένα πιο έντονα τη χρήση ιρανικών UAVs από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα την υλική υποστήριξη της Τεχεράνης στη Μόσχα.

Παράλληλα ο Αμιραλί Χαζιζαντέχ, ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, επανέλαβε την απειλή πως το Ιράν θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του κορυφαίου αξιωματικού του Κάσεμ Σουλεϊμάνι, δηλώνοντας «επιδιώκουμε να σκοτώσουμε τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ».

Ο αξιωματικός ανέφερε εξάλλου πως η Τεχεράνη δεν είχε σκοπό να σκοτώσει «καημένους φαντάρους» όταν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμάνι σε επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση του Ιράν παραδέχεται πως προμήθευσε τη Ρωσία με UAVs, ωστόσο σημειώνει πως το έκανε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στη Δύση, χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής για να πλήττει το δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και άλλες πολιτικές υποδομές στρατηγικής σημασίας τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...