Ιράν: Απαγορεύει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του

Ιράν σημαία

Το Ιράν απαγορεύει από χθες το βράδυ την εφαρμογή του «Πρόσθετου Πρωτοκόλλου» το οποίο επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διενεργεί αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες που δεν της έχουν δηλωθεί από την Τεχεράνη ως πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο «Tasnim».

«Από τα μεσάνυχτα απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας) δεν θα έχουμε (…) δεσμεύσεις πέραν των μέτρων διασφάλισης. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις» μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Καζέμ Γαριμπαμπαντί, τον εκπρόσωπο του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 60% αν η χώρα το χρειαστεί, τονίζοντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στην πίεση των ΗΠΑ για την πυρηνική της δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε σήμερα πως οι δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν «ακούγονται σαν απειλή» και αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτά που χαρακτήρισε «υποθέσεις» και «κινήσεις εντυπωσιασμού».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...