Ιράν: Απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης άτυπης συνάντησης με τις ΗΠΑ

Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, Τεχεράνη 2013
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, Τεχεράνη 2013 / Πηγή: WIKIPEDIA

Το Ιράν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο πραγματοποίησης άτυπης συνάντησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και ευρωπαϊκές δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, η οποία προτάθηκε από την Ευρώπη.

«Με βάση τις πρόσφατες θέσεις και ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία), το Ιράν δεν θεωρεί ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης που προτάθηκε από τον Ευρωπαίο συντονιστή της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για την απόρριψη της πρότασης από το Ιράν,  δήλωσε ετοιμότητα να συμμετάσχει «σε ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες» και ανακοίνωσε πως θα συνομιλήσει με τους εταίρους της του σχήματος «5+1», τα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τη Γερμανία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...