Ιράν: Αποχαιρετά τους ναύτες που σκοτώθηκαν από δυστύχημα

Το Ιράν πραγματοποίησε την κηδεία των 19 ναυτικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης όταν ένα πλοίο υποστήριξης χτυπήθηκε, κατά λάθος, από έναν πύραυλο από άλλο ιρανικό πλοίο.

Οι συγγενείς πένθους των σκοτωμένων στρατιωτών, μαζί με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρευρέθηκαν στην τελετή της Τρίτης σε μια ναυτική βάση στη νοτιοδυτική πόλη Chahbahar, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι θανατηφόρες δοκιμές πυροδότησαν ένα άλλο ατύχημα που προκλήθηκε από τον στρατό της χώρας στις αρχές Ιανουαρίου, όταν κατέστρεψε κατά λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες.

Η ελίτ του Ισλαμικού Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) παραδέχτηκε το «καταστροφικό σφάλμα», λέγοντας ότι ήρθε καθώς οι αεροπορικές άμυνας της επαρχίας ήταν σε εγρήγορση μετά από πυροβολισμό ενός πυραύλου πυραύλων σε στόχους των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ ως αντίποινα για τη δολοφονία των κορυφαίων Ιρανών από τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μακροχρόνιων εχθρών έχουν επιδεινωθεί απότομα από το 2018 όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από μια πυρηνική συμφωνία ορόσημο που υπεγράφη μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν το 2015.

Στη συνέχεια, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη, ανατρέποντας την οικονομία της.

Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα «Jamaran» του Ιρανικού πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: IRNA

Τα ιρανικά και τα αμερικανικά πλοία έχουν συνήθως τεταμένες συναντήσεις στην περιοχή.

Ο Τραμπ τον περασμένο μήνα έγραψε στο Twitter ότι είπε στο αμερικανικό ναυτικό να «καταρρίψει και να καταστρέψει» ιρανικά όπλα που «παρενοχλούν» τα αμερικανικά πλοία. Το IRGC υποσχέθηκε μια «συντριπτική απάντηση» σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο.

Με πληροφορίες από: aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...