Ιράν: Άσκηση πυραύλων εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ

Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Ιρανικού Ναυτικού Makran (A441)
Φώτο Αρχείου / Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Ιρανικού Ναυτικού Makran (A441) / Πηγή: TWITTER

Ο στρατός του Ιράν ξεκίνησε βραδινή άσκηση πυραύλων μικρού βεληνεκούς την Τετάρτη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, σε μια περίοδο έντασης με τις ΗΠΑ.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή ως σημαντική αποτρεπτική δύναμη κατά των ΗΠΑ και άλλων αντιπάλων σε περίπτωση πολέμου. Η Δύση βλέπει τους πυραύλους του Ιράν τόσο ως συμβατική στρατιωτική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα όσο και ως πιθανό μηχανισμό μεταφοράς πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που τα αναπτύξει η Τεχεράνη.

Το ιρανικό πολεμικό πλοίο Makran, το οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιράν με ελικόπτερο και ένα πλοίο εκτόξευσης πυραύλων που ονομάζεται Zereh (πανοπλία) συμμετείχαν στη διήμερη άσκηση στον Κόλπο του Ομάν.

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης

Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν έχουν αυξηθεί από το 2018, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν σε αυστηρές κυρώσεις για να πιέσουν το Ιράν να διαπραγματευτεί με αυστηρότερους όρους πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη περιφερειακών δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν περιοδικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν και των δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο, όπου η Τεχεράνη πραγματοποιεί ετήσιες ασκήσεις για να δείξει τη στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο να αντιμετωπίζει «ξένες απειλές».

Την περασμένη εβδομάδα, το Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν κατάσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία της Νότιας Κορέας στα ύδατα του Κόλπου και συνέλαβε το πλήρωμά του εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Σεούλ για τα ιρανικά κεφάλαια που παγώθηκαν στις τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πυραυλάκατος Zereh (P235) του Ιρανικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / Πυραυλάκατος Zereh (P235) του Ιρανικού Ναυτικού / Πηγή: TWITTER

Στις αρχές του 2019, το Ιράν αύξησε τις εντάσεις στην πιο πολυσύχναστη πλωτή οδό του κόσμου, καταλαμβάνοντας το βρετανικό βυτιοφόρο Stena Impero δύο εβδομάδες μετά από ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο είχε αναχαιτίσει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...