Ιράν: Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις μετά τις αυξήσεις τιμών των τροφίμων

Ιράν σημαία

Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις του Ιράν μετά την απόφαση των αρχών να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, μετέδωσε απόψε το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, όπως την κατάργηση των επιδοτήσεων στο σιτάρι και την αύξηση της τιμής εκατοντάδων άλλων ειδών, όπως του λαδιού. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ντεζφούλ και το Γιασούτζ, όπου οι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στο Ιζέχ, στην επαρχία του Χουζεστάν, κάποιοι επιτέθηκαν σε καταστήματα και επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα τζαμί.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, καθώς και στην επαρχία της Τεχεράνης. Την Δευτέρα, ο Ραϊσί είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύστημα των επιδοτήσεων που καλύπτουν πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Η τιμή του ψωμιού, της βενζίνης και των φαρμάκων δεν θα αυξηθεί, διαβεβαίωσε.

Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών θα χορηγούνται κάθε μήνα «αποζημιώσεις», ύψους 10-13 δολαρίων, σε κάθε μέλος οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Για ορισμένους κατοίκους της πρωτεύουσας όμως, το επίδομα αυτό είναι ελάχιστο.

Η τιμή του λαδιού σχεδόν τετραπλασιάστηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου, ενώ η τιμή των αυγών και του κοτόπουλου διπλασιάστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...