Ιράν: Διεξάγονται σήμερα τέσσερις εκλογικές διαδικασίες

Majles-e Showrā-ye Eslāmī - Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση
Φώτο Αρχείου / Majles-e Showrā-ye Eslāmī – Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση / Πηγή: ‫سید محمود جوادی‬‎,

Εν μέσω παζαριών γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και υπό την πίεση των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, σήμερα στο Ιράν διεξάγονται τέσσερις εκλογικές διαδικασίες: Για την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας, την εκλογή των 290 μελών της Βουλής, την ανάδειξη νέου 88μελούς Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (που αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκλογή του επόμενου Σιίτη ανώτατου ιερωμένου) και δημοτικές εκλογές. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε περίπου 59,3 εκατομμύρια άτομα.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που θα διαδεχτεί τον απερχόμενο Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, θα έχει να διαχειριστεί το σύνθετο παζάρι με τις ΗΠΑ και το πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Τεχεράνη με το Πεκίνο, για κινεζικές επενδύσεις εκατοντάδων δισ. στο Ιράν. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση στις διμερείς και τις περιφερειακές σχέσεις, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις χωρών της περιοχής για περιορισμό του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος και της περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής της Τεχεράνης.

Μεταξύ των έξι υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, ως φαβορί εμφανίζεται ο 60χρονος πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής, Εμπραχίμ Ραΐσι. Ο Ραΐσι είχε συμμετάσχει και στις εκλογές του 2017, παίρνοντας 38% των ψήφων, ενώ τώρα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει 59%. Ακολουθεί ο 64χρονος πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και πρώην δημοσιογράφος, Αμπντολνασέρ Χεματί.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...