Ιράν: Δοκίμασε πύραυλο στερεού καυσίμου

Έναν πύραυλο με κινητήρα στερεού καυσίμου που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους δοκίμασε «με επιτυχία» το Ιράν, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αεροδιαστημικής των «Φρουρών της Επανάστασης» το βράδυ της Πέμπτης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο μιας επιτυχημένης δοκιμής του κύριου κινητήρα πρόωσης του πυραύλου. Η δοκιμή αυτή έγινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν χρησιμοποιεί πύραυλο στερεού καυσίμου αντί για πύραυλο υγρού καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το Ιράν μπορεί στο εξής να στείλει περισσότερους δορυφόρους στο διάστημα», πρόσθεσε.

Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κινητούς εκτοξευτές, ενώ οι πύραυλοι καθαρού στερεού καυσίμου συνδέονται κυρίως με συστήματα βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι νέοι ιρανικοί δορυφόροι αποτελούνται από μη μεταλλικά σύνθετα σώματα με ακίνητους προωθητήρες, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω την ισχύ του πυραύλου και θα μειώσει το κόστος», διαβεβαίωσε ο στρατηγός.

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την εκτόξευση στο διάστημα ενός πυραύλου που μετέφερε τρεις συσκευές διαστημικής έρευνας, προκαλώντας αμέσως αμερικανικές διαμαρτυρίες. Την επομένη, η Τεχεράνη δήλωσε ότι η εκτόξευση αυτή είχε αποτύχει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...