Ιράν: Δυναμώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις οργής για τον θάνατο της Αμινί

ιραν διαδηλώσεις

Συνεχίστηκαν και χτες στο Ιράν, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα και παρά την άγρια κρατική καταστολή, οι λαϊκές κινητοποιήσεις οργής για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την «αστυνομία ήθους» του σκοταδιστικού καθεστώτος, με την αιτιολογία ότι δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Χιλιάδες Ιρανές και Ιρανοί διαδήλωσαν σε Τεχεράνη, Σιράζ, Ταμπρίζ και άλλες πόλεις της χώρας, με συνθήματα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, της καταπίεσης των γυναικών, καθώς και κατά του Προέδρου, Εμπρ. Ραϊσί, «Οχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη. Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, με αρκετές να ανεμίζουν και να καίνε τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Την ίδια ώρα εντείνεται η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών, ενώ συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη αποφεύγει να δημοσιοποιήσει επίσημες ανακοινώσεις, ενώ η νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» επικαλείται ιρανικά κρατικά ΜΜΕ που φέρεται να έκαναν λόγο, έως χτες αργά το απόγευμα, για τον θάνατο 17 ατόμων (διαδηλωτών και ορισμένων αστυνομικών).

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Μαζανταράν (βόρεια της Τεχεράνης, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας) καταγγέλλουν ότι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πάνω από 40 κυβερνητικά κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης επέρριψαν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στους «εχθρούς του Ιράν» (με πρώτο το Ισραήλ), ενώ προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της καταστολής ζήτησαν να κινηθεί άμεση διαδικασία διώξεων εναντίον όσων «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους (…) και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά».

Ταυτόχρονα οι ιρανικές αρχές φάνηκε να θέτουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του ίντερνετ για να εμποδίσουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες μεταξύ διαδηλωτών και διοργανωτών κινητοποιήσεων. «Επειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χτες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο Whats App γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο «Fars».

Το κύμα των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θεωρείται μεγαλύτερο από αυτό του 2019 που είχε προκληθεί μετά τη θέσπιση ενός φόρου στα καύσιμα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...