Ιράν: Εκδίδει ανακοίνωση της Ιντερπόλ για 48 Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ

Ο Πρόεδρος του Ιράν - Ροχανί
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Gholamhossein Esmaili ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ότι το Ιράν ζήτησε από τη διεθνή αστυνομική οργάνωση να συλλάβει τον Τραμπ και 47 άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους που αναγνωρίστηκαν ότι διαδραμάτισαν ρόλο στη δολοφονία του ανώτατου στρατηγού Qassem Soleimani πέρυσι.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρακολουθεί πολύ σοβαρά την επιδίωξη και την τιμωρία εκείνων που διέταξαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα”, δήλωσε ο Esmaili σε δημοσιογράφους.

Ο Soleimani, ο ανώτατος στρατηγός του Ιράν που ηγήθηκε του σκέλους των ξένων επιχειρήσεων του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020, σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη με εντολή του Τραμπ.

Η δολοφονία θεωρήθηκε αντίθετη με το διεθνές δίκαιο από τον Agnes Callamard, τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις.

Ήταν το δεύτερο αίτημα του Ιράν για διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπ και δεκάδες αξιωματούχους των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο και την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων οργανώσεων.

Τον Ιούνιο, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Ali Alqasimehr εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Trump και δεκάδες αξιωματούχους των ΗΠΑ λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν «κατηγορίες για δολοφονία και τρομοκρατία».

Ωστόσο, η Ιντερπόλ με έδρα τη Γαλλία απέρριψε το αίτημα του Ιράν, λέγοντας ότι το σύνταγμά του το απαγορεύει να αναλάβει «οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητες πολιτικού, στρατιωτικού, θρησκευτικού ή φυλετικού χαρακτήρα».

Οι ανανεωμένες συνομιλίες για δίωξη του Τραμπ και άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ έρχονται στο πλαίσιο των ιρανικών υποσχέσεων ότι θα εκδικηθεί τον Σολεϊμάν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του σε μια αμερικανική επίθεση drone στο Ιράκ.

Έρχονται επίσης λίγο πριν ο Τραμπ να αποχωρήσει από το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που το Ιράν ελπίζει ότι θα αυξήσει τις πιθανότητές του να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...