Ιράν: Εμπλουτίζει ουράνιο ως 60% σε αντίποινα για τη στάση της ΙΑΕΑ

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Στον εμπλουτισμό ουρανίου ως 60% σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ και στο Φόντο ανακοίνωσαν σήμερα πως προχώρησαν επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό του «Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» του Ιράν. Πρόσθεσαν παράλληλα πως στο πυρηνικό συγκρότημα Φόρντο αντικαταστάθηκαν παλιές κεντρόφυγες μονάδες με μία νέα γενιά μηχανημάτων τύπου IR-6.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, αλλά και πολύ μεγαλύτερο από το κατά 20% εμπλουτισμένο ουράνιο που παρήγαγε η Τεχεράνη πριν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η οποία προέβλεπε το ποσοστό εμπλουτισμού να μην ξεπερνά το 3,67%.

«Σε επιστολή του προς τον ΔΟΑΕ το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο Φορντό», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «ισχυρή απάντηση» στην πιο πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΕ.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγες μέρες αφότου το ΔΣ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε απόφαση που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί μαζί της στο πλαίσιο έρευνας για ίχνη ουρανίου σε χώρους των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων που δεν είχαν δηλωθεί. Η απόφαση της ΙΑΕΑ είχε τότε επικριθεί από την ιρανική κυβέρνηση ως «πολιτικά υποκινούμενη».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...