Ιράν: Ένταση στους δρόμους στην κηδεία των θυμάτων της Σιράζ

Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο 22χρονης
Πηγή: Twitter

Ένα μεγάλο πλήθος συνόδευσε σήμερα στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της επίθεσης εναντίον του σιιτικού μαυσωλείου της πόλης Σιράζ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των «ταραχών» – όπως αποκαλούν οι ιρανικές αρχές τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, πριν από έξι εβδομάδες, στην Τεχεράνη.

Στην επίθεση στη Σιράζ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Το μαυσωλείο του Σαχ Σεράγ είναι το κυριότερο σιιτικό ιερό στο νότιο Ιράν.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση στη Σιράζ συνδέεται με τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Σήμερα το πρωί, κάτοικοι της Σιράζ παρέστησαν στις κηδείες των θυμάτων φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Βρετανίας που, όπως έλεγαν «βρίσκονται πίσω από τις ταραχές».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, κάλεσε «τον μικρό αριθμό των νέων που παραπλανήθηκαν» από τον εχθρό να βάλει τέλος «στις ταραχές».

Ο Σαλαμί κάλεσε τους φοιτητές «να μην γίνουν πιόνια του εχθρού» επειδή «κανείς δεν θα επιτραπεί να προκαλέσει ταραχές στο Ιράν».

Τις τελευταίες εβδομάδες φοιτητές πολλών πανεπιστημίων, κυρίως στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες πόλεις, διαδηλώνουν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...