Ιράν: Επιβεβαιώνουν εμπλουτισμό του ουρανίου στο 84%

Ιράν σημαία

Το Ιράν, μέσω της ιστοσελίδας «Nour News» που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Τεχεράνη, παραδέχτηκε χτες πως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 84%. Η επιβεβαίωση της είδησης από το «Nour News» συνοδεύτηκε από σχόλια Ιρανών αξιωματούχων που καλούσαν την ΙΑΕΑ να μην πέσει «θύμα της αποπλάνησης των δυτικών χωρών». Οι ίδιοι διαβεβαίωναν επίσης πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι απολύτως ειρηνικό».

Είχαν προηγηθεί την Κυριακή αναφορές επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πρακτορείο «Bloomberg» πως σε πρόσφατη, αιφνιδιαστική επιθεώρησή τους σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εντόπισαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 84%. Το ΔΣ της ΙΑΕΑ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 6 Μάρτη στη Βιέννη και αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εάν το ουράνιο εμπλουτιστεί κατά 90% τότε δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων. Σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ έχει απειλήσει με επίθεση το Ιράν. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ σε αέρα, θάλασσα και στεριά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...