Ιράν: Έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Ιραν- σημαια

Παρά τις έντονη όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ τους, το Ιράν είναι έτοιμο για πλήρη ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ,.

Το παραπάνω δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Khabaronline. Ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαντήσει ακόμη στη σχετική πρόταση της Τεχεράνης.

“Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε Ιρανούς και Αμερικανούς κρατούμενους και να συζητήσουμε το θέμα, αλλά οι Αμερικάνοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη”, επισήμανε ο Ραμπιεΐ. Τόνισε ακόμα πως “ελπίζουμε πως καθώς ο ιός απειλεί τους Ιρανούς που κρατούνται στις αμερικανικές φυλακές, οι αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμήσει τις ζωές αντί της πολιτικής”.

Η τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών έγινε το 2019. Αφορούσε τον Αμερικανό φοιτητή Σιγιούε Ουάνγκ, που κρατούνταν επί τρία χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας και τον Ιρανό ερευνητή Μασούντ Σολεϊμανί που κατηγορούνταν για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν επιδεινωθεί από το 2018 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Κυρώσεις που πριν λίγο καιρό οι ΗΠΑ δήλωσαν πως “ίσως επανεξετασθεί η άμβλυνση τους”.

Για την ανταλλαγή, έγινε λόγος για τον Μάικλ Γουάιτ, βετεράνου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που κρατείται στο Ιράν. Ο Γουάιτ αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, αλλά δεν του έχει επιτραπεί να επιστρέψει ακόμα στις ΗΠΑ

Ακόμα, Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τον κρατούμενο από τις ΗΠΑ Ιρανό καθηγητή Σιρούς Ασγαρί. Ο Ασγαρί διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19, άρα ακόμα δε μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Πηγή: Al Jazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...