Ιράν: Η επαναστατική φρουρά αποκαλύπτει πυραυλική βάση εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ

Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν
Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν / Πηγή: Eurokinissi

Το ελίτ του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος Φρουράς (IRGC) αποκάλυψε μια τεράστια υπόγεια βάση πυραύλων κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα κλιπ που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση, οι ανώτεροι διοικητές από το IRGC φαίνονται καθώς μπαίνουν στην υπόγεια αποθήκη, η είσοδος του οποίου είναι βαμμένη με αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, ώστε να μπορούν να περπατήσουν πάνω τους.

Στη συνέχεια, φαίνεται να περπατούν κατά μήκος φαινομενικά ατελείωτων τούνελ που είναι γεμάτες με μια ποικιλία πυραύλων και φορτηγών με εκτοξευτές στην πλάτη τους.

«Πίσω μας, μπορείτε να δείτε μια στήλη αυτών των πυραύλων και των συστημάτων εκτόξευσής τους. Αυτές οι στήλες εκτείνονται για χιλιόμετρα », δήλωσε ο επικεφαλής του IRGC Hossein Salami, στεκόμενος μπροστά από τους εκτοξευτές, προσθέτοντας ότι το Ναυτικό του IRGC έχει «πολλές» τέτοιες βάσεις.

«Οι πύραυλοι IRGC Navy σήμερα έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων, η ακρίβειά τους έχει βελτιωθεί και έχουν υψηλή καταστροφική ισχύ», είπε.

Η αποκάλυψη της βάσης, η τοποθεσία της οποίας δεν αναφέρθηκε, έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δύο πυρηνικά B-52 στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Μέση Ανατολή, σηματοδοτώντας την τέταρτη φορά που τα αεροπλάνα πραγματοποίησαν περιοδεία τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι ΗΠΑ ανέστρεψαν επίσης την απόφασή τους την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψουν το μοναδικό ναυτικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή στη βάση τους, επικαλούμενες «απειλές» από ιρανικούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια τελετών για την πρώτη επέτειο του θανάτου του Soleimani, ο οποίος ηγήθηκε του σκέλους των ξένων επιχειρήσεων του IRGC, Ιρανοί αξιωματούχοι ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να τον εκδικηθούν, αλλά είπε ότι η εκδίκαση θα έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή.

Το Ιράν έχει επίσης προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τυχόν κλιμάκωση, λέγοντας στις παγκόσμιες δυνάμεις ότι δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν οι ΗΠΑ κάνουν μια κίνηση.

Η αποκάλυψη της βάσης IRGC πραγματοποιείται επίσης μόνο δύο ημέρες αφότου ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε την πρώτη του άσκηση για τοπικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Τα αεροσκάφη χτύπησαν στόχους εδάφους, θάλασσας και αέρα ως μέρος της διήμερης ασκήσεως που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια επαρχία Semnan.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...