Ιράν: Η Τεχεράνη παραδέχεται ότι προμήθευσε με drones τη Ρωσία

Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν - 2012
Φώτο Αρχείου: Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν – 2012

Το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά διευκρίνισε ότι αυτά παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός» από drones εστάλη στη Ρωσία λίγους μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα απάντησή του σχετικά με τα drones, το Ιράν διέψευσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Μόσχα.

«Αυτός ο θόρυβος που γίνεται από κάποιες δυτικές χώρες ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει με πυραύλους και drones τη Ρωσία για να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας… το σκέλος που αφορά τους πυραύλους είναι εντελώς λάθος», δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχους πολιτικές υποδομές και κυρίως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φράγματα χρησιμοποιώντας ιρανικής κατασκευής drones τύπου Shahed-13.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει ιρανικά drones για να πλήξουν την Ουκρανία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Τεχεράνη «δεν θα παραμείνει αδιάφορη» αν αποδειχτεί ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά drones στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...