Ιράν: Η Τεχεράνη υπενθυμίζει τις απαιτήσεις της στον Τζο Μπάιντεν

Ιραν- σημαια

Τις απαιτήσεις για άρση “άνευ όρων” των κυρώσεων και παραίτηση της Ουάσινγκτον από την επιθυμία να “αποσπά παραχωρήσεις” υπενθύμισε το Ιράν στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δημοσίευσε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs σχετικά με το πώς είναι κατάλληλο κατά τη γνωμη του να διασωθεί η συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που κινδυνεύει να καταρρευσει από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή αυτή συμφωνία, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι ο χρόνος εξαντλείται.

“Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη επιλογή. Μπορεί να οικειοποιηθεί την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ (ή) ο Μπάιντεν μπορεί να επιλέξει έναν καλύτερο δρόμο δίνοντας τέλος στην πολιτική “μέγιστης πίεσης” επί του Ιράν, του Τραμπ, η οποία απέτυχε και να επιστρέψει στη συμφωνία από την οποία ο προκάτοχός του αποχώρησε”, γράφει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, “το Ιράν θα επιστρέψει επίσης στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του”, προσθέτει. Ωστόσο “αν η Ουάσινγκτον επιμείνει να αποσπά παραχωρήσεις, αυτή η ευκαιρία θα χαθεί”.

Το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συμφώνησαν στη Βιέννη σε ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) με στόχο την διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού θέματος, έπειτα από δώδεκα χρόνια εντάσεων.

Η συμφωνία αυτή προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση από τις διεθνείς κυρώσεις, με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και εγγυήσεις που να αποδεικνύουν ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα με το Ιράν αρνείται ανέκαθεν ότι θέλει να κατασκευάσει μια τέτοια βόμβα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...