Ιράν – Ιράκ: Προτεραιότητες ο «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και οι οικονομικές σχέσεις

Στην Τεχεράνη βρέθηκε σήμερα ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, όπου που συζήτησε με την ιρανική ηγεσία την διμερή συνεργασία στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», την αμοιβαία ασφάλεια αλλά και τις οικονομικές σχέσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι «κατά την άποψή μας, την οποία συμμερίζεται η ιρακινή κυβέρνηση, η ασφάλεια, η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές (…) Κατά συνέπεια, ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της ανασφάλειας που απειλεί την περιοχή μας επαφίεται στην κοινή βούληση των δύο χωρών». Από τη μεριά του ο αλ Σουντάνι εμφάνισε την κυβέρνησή του αποφασισμένη «να μην επιτρέψει σε οποιαδήποτε ομάδα ή κόμμα να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για (…) να απειλούν την ασφάλεια του Ιράν», αναφέροντας ότι οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή «ένα μηχανισμό (…) συντονισμού για να αποφεύγεται η κλιμάκωση».

Είχε προηγηθεί η θετική αντίδραση της Τεχεράνης στην απόφαση της Βαγδάτης να αναπτύξει δυνάμεις σε μια ζώνη που συνορεύει με το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου καταφεύγουν και πολλοί (αντιπολιτευόμενοι) Κούρδοι του Ιράν, τους οποίους η Τεχεράνη θεωρεί ότι συνδέονται και με τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Σουντάνι ευχαρίστησε το Ιράν «για τη στήριξή του» καθώς συνεχίζει να εφοδιάζει τη Βαγδάτη με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Ο Σουντάνι και η ιρακινή αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετέδωσε το πρακτορείο Irna χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...