Ιράν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «απελπισμένη προσπάθεια» να επιταχύνουν την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης»

Πυρηνικο εργοστασιο

Η Τεχεράνη απέρριψε την «απεγνωσμένη απόπειρα» της κυβέρνησης Τραμπ να αυξήσει την πίεση στο Ιράν. Αυτό γιατί τερμάτισε τις παραιτήσεις από κυρώσεις που είχαν επιτρέψει σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εργάζονται σε μη στρατιωτικούς πυρηνικούς χώρους του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θα δώσει στις ξένες κυβερνήσεις 60 ημέρες για να τερματίσουν τις επιχειρήσεις στις εγκαταστάσεις ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν τις δικές της νέες κυρώσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo. Οι παραιτήσεις είχαν τεθεί σε ισχύ από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 πριν από δύο χρόνια.

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συμμετέχει σε μια «απεγνωσμένη προσπάθεια να αποσπάσει την κοινή γνώμη και τον κόσμο από τις συνεχιζόμενες ήττες της στα χέρια του Ιράν» και ότι οι τελικές παραιτήσεις δεν θα είχαν «ουσιαστικά καμία επίδραση» στο συνεχιζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο επιμένει είναι καθαρά πολιτικό.

Αυτές οι ενέργειες είναι απλώς θόρυβος των μέσων ενημέρωσης και τίποτα περισσότερο

Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν

Ο πυρηνικός σταθμός Bushehr είναι η εξαίρεση από την προθεσμία των 60 ημερών, με το υπουργείο Εξωτερικών να λέει ότι η παραίτηση θα παραταθεί για 90 ημέρες για «διασφάλιση της ασφάλειας».

Ο Πομπέο ανέφερε ότι η «συνεχιζόμενη πυρηνική κλιμάκωση» του Ιράν δικαιολογεί την κίνηση των ΗΠΑ, απειλώντας για «μεγαλύτερη πίεση» στην Τεχεράνη εάν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ έδωσε στην Τεχεράνη μια επιλογή μεταξύ διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον ή αντιμετώπισης οικονομικής κατάρρευσης από τις πολιτικές των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος γερουσιαστής Βλαντιμίρ Ντζαμπαρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «προκαλούν το Ιράν να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...