ΙΡΑΝ: Κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων

Τραμπ

Με κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν ακόμη περισσότερο «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» απείλησε χτες ο Αμερικανός νέος ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, Ελιοτ Αμπραμς, με αφορμή τη λήξη του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις 18 του μήνα.

Μιλώντας στο CNN ο Αμπραμς τόνισε πως τα έσοδα του Ιράν από το πετρέλαιο, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο, έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Κάλεσε, έτσι, το Ιράν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι η στάση τους θα μείνει ίδια «ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει Πρόεδρος» στις εκλογές στις 3 Νοέμβρη. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σε αυτήν την περίπτωση η Τεχεράνη δεν θα καταφέρει να αντέξει άλλα τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, νωρίτερα αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ιράν θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,45 δισ. δολαρίων στην οικογένεια του πρώην πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον, που θεωρείται πως απήχθη το 2007 στη διάρκεια αποστολής της CIA στο Ιράν.

Από την άλλη, στην Τεχεράνη ο Ρώσος πρέσβης Λιβάν Ντζχαγκαριάν, μιλώντας σε ιρανική εφημερίδα, δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει αμέσως τις εξαγωγές προηγμένων συμβατικών όπλων με το που θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά του Ιράν στις 18 του μήνα. Ενώ τόνισε οτι η Μόσχα είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τεχεράνη και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-400».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...