Ιράν: Μπαράζ διαβουλεύσεων ενόψει των παζαριών στη Βιέννη

Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν
Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν / Πηγή: Eurokinissi

Με μπαράζ επαφών της Τεχεράνης με όλα τα εμπλεκόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζεται το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 29 Νοέμβρη στη Βιέννη, σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, που έχει οριστεί επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταβαίνοντας πρώτα στη Βρετανία και ακολούθως σε Γαλλία και Γερμανία.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο εάν το Ιράν επιστρέψει στη συμφωνία JCPOA, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χατιμπζαντέχ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να εγείρουν αξιώσεις για τη συμφωνία του 2015, θυμίζοντας πως ήταν αυτές που αποχώρησαν μονομερώς το 2018. Επισήμανε ακόμα ότι παρά τις εξαγγελίες της, η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση συνέχισε και ενίσχυσε τις κυρώσεις που επέβαλε η προηγούμενη. Πρόσθεσε πως το σημαντικό «είναι οι πράξεις» και πως έως τώρα αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια των αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Επανέλαβε έτσι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν «εγγυήσεις» πως δεν θα αποχωρήσουν και πάλι μονομερώς από τη συμφωνία εάν συμφωνηθεί η διατήρησή της. Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιλέξουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

Το Σάββατο ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του σε Ρωσία Σ. Λαβρόφ και Κίνα, Ουάνγκ Γι.

Στη συνομιλία με τον Λαβρόφ τόνισε πως ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πρέπει να απέχει από πολιτικές θέσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ και ο Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να σταματήσουν «τις καταστροφικές ενέργειες» σε βάρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Στη συνομιλία του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον Κινέζο ομόλογό του συζητήθηκαν οι διμερείς «στρατηγικές σχέσεις» και οι επικείμενες συνομιλίες στη Βιέννη, με τον Κινέζο υπουργό να δηλώνει πως η χώρα του αντιτίθεται σε μονομερείς ενέργειες και είναι «κατά των εκφοβισμών», αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...