Ιράν: Ο πρόεδρος Ραΐσι κατηγορεί τους εχθρούς της χώρας για τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε σήμερα τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί «διαφανής έρευνα» προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Οι μέχρι στιγμής ανεξήγητες δηλητηριάσεις σε περισσότερα από 30 σχολεία σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων Κομ, ωθώντας ορισμένους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Ο Ιρανός υπουργός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι εκατοντάδες κορίτσια σε διαφορετικά σχολεία έχουν πέσει θύματα δηλητηριάσεων και ορισμένοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα κορίτσια ενδέχεται να είναι στόχος θρησκευτικών ομάδων που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο Ραΐσι, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στο νότιο Ιράν σήμερα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, κατηγόρησε τους εχθρούς του Ιράν για τις δηλητηριάσεις.

«Αυτό είναι ένα σχέδιο για να προκληθεί χάος στη χώρα, καθώς ο εχθρός επιδιώκει να ενσταλάξει τον φόβο και την ανασφάλεια στους γονείς και τους μαθητές», είπε. Δεν ανέφερε ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί, αν και Ιρανοί ηγέτες κατηγορούν συνήθως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για εχθρικές ενέργειες κατά της Τεχεράνης.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι βυτιοφόρο με καύσιμα που βρέθηκε δίπλα σε ένα σχολείο σε προάστιο της Τεχεράνης και το οποίο είχε επίσης εντοπιστεί σε δύο άλλες πόλεις, πιθανώς εμπλέκεται στις δηλητηριάσεις.

Οι αρχές κατέσχεσαν το βυτιοφόρο και συνέλαβαν τον οδηγό του, δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ρεζά Καρίμι Σάλεχ, αναπληρωτής κυβερνήτης του προαστίου Παρντίς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο βυτιοφόρο είχε επίσης βρεθεί στην Κομ και στο Μπορουζέρντ, στην επαρχία Λορεστάν στο δυτικό Ιράν, όπου και εκεί μαθητές δηλητηριάστηκαν. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Φρουροί σε ένα πάρκινγκ όπου ήταν σταθμευμένο το βυτιοφόρο υπέστησαν επίσης δηλητηρίαση», είπε ο Σάλεχ, αναφερόμενος στο Παρντίς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...