Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επιτυχή δοκιμή πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα

Οι παραστρατιωτικοί Φρουροί της Επανάστασης, ανακοίνωσαν την επιτυχή δοκιμή πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα, σε μια επίδειξη δύναμης εν μέσω αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν το δικό τους διαστημικό πρόγραμμα, τη δική τους στρατιωτική υποδομή παράλληλα με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και φέρονται να ελέγχουν το ένα τρίτο της ιρανικής οικονομίας, ενώ λογοδοτούν μόνο στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο για την «επιτυχή υποτροχιακή εκτόξευση του εκτοξευτή δορυφόρων που ονομάζεται Ghaem-100», χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση. «Η δοκιμή πτήσης αυτού του οχήματος εκτόξευσης (…) ολοκληρώθηκε με επιτυχία», διευκρίνισε. Είναι ο πρώτος ιρανικός εκτοξευτής δορυφόρων στερεού καυσίμου τριών σταδίων, μετέδωσε η τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ghaem-100 «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης», πρόσθεσε η τηλεόραση.

Το Ιράν είχε εκτοξεύσει τον δορυφόρο Khayyam (που ονομάστηκε προς τιμήν του πολυμαθή Πέρση Ομάρ Χαγιάμ) τον Αύγουστο με έναν πύραυλο Soyuz-2.1B από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, που ελέγχεται από τη Μόσχα.

Η ιρανική διαστημική υπηρεσία είχε δηλώσει ότι ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τους Ρώσους υπό την επίβλεψη του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν τότε ότι ο Khayyam προοριζόταν για δραστηριότητες κατασκοπείας, χαρακτηρίζοντας την αυξανόμενη συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη «σοβαρή απειλή».

Το Ιράν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ο δορυφόρος κατασκευάστηκε «για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας κυρίως στη «διαχείριση των αστικών κρίσεων και των φυσικών πόρων».

Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι τα συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να υποκαθιστούν εκείνες που χρησιμοποιούνται στους βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή, κάτι που το Ιράν αρνείται συνεχώς ότι θέλει να κατασκευάσει.

Το Ιράν επιμένει ότι το διαστημικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για πολιτικούς και αμυντικούς σκοπούς και δεν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία.

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...