Ιράν: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν να μείνουν 100 μέτρα μακριά από τα πολεμικά πλοία τους

Πλοίο του ιρανικού πολεμικού νυατικού
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα «Jamaran» του Ιρανικού πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: IRNA

Η προειδοποίηση ακολουθεί την απειλή από τον Τραμπ που πρόσφατα είπε στο Ναυτικό να πυροβολήσει οποιαδήποτε ιρανικά πλοία που παρενοχλούν τα αμερικανικά πλοία. Σε μια προειδοποίηση που φαίνεται να απευθύνεται ακριβώς στο Ιράν, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε προειδοποίηση την Τρίτη στους ναυτικούς στον Κόλπο να μείνουν 100 γιάρδες (91 μέτρα) μακριά από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ή ότι κινδυνεύουν να “ερμηνευτούν ως απειλή και υπόκεινται σε νόμιμα αμυντικά μέτρα”.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η νέα ειδοποίηση στους ναυτικούς δεν ήταν αλλαγή στους κανόνες δέσμευσης του αμερικανικού στρατού. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η απειλή του Τραμπ προοριζόταν να υπογραμμίσει το δικαίωμα του Ναυτικού για αυτοάμυνα.

Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ με έδρα το Μπαχρέιν δήλωσε ότι η ανακοίνωσή της «σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την ασφάλεια, να ελαχιστοποιήσει την ασάφεια και να μειώσει τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού».

Η δήλωση ακολουθεί ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα, στο οποίο 11 ιρανικά πλοία ήρθαν κοντά στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Κόλπο, σε αυτό που ο αμερικανικός στρατός χαρακτήρισε «επικίνδυνη και προκλητική» συμπεριφορά.

Η απειλή του Τραμπ ακολούθησε αυτό το περιστατικό, το οποίο, στη συνέχεια, είπε ότι ήταν σφάλμα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της ελίτ της επαναστατικής φρουράς του Ιράν απάντησε στον Τραμπ απειλώντας να καταστρέψει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία εάν απειλείται η ασφάλειά του στον Κόλπο.

Τα εμπρός και πίσω είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της έντονης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, η οποία έχει κλιμακωθεί σταθερά από το 2018. Ειδικά όταν ο Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με έξι παγκόσμιες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

Η ένταση έφτασε στα ιστορικά ύψη στις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Qassem Soleimani σε μια επίθεση με drone στην Βαγδάτη. Το Ιράν απάντησε στις 9 Ιανουαρίου πυροβολώντας αμερικανικούς πυραύλους σε βάσεις στο Ιράκ.

Οι στενές αλληλεπιδράσεις με τα ιρανικά στρατιωτικά πλοία δεν ήταν ασυνήθιστες το 2016 και το 2017. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού πυροβόλησαν προειδοποιητικά στα ιρανικά σκάφη όταν έφτασαν πολύ κοντά. Αλλά το Ιράν είχε σταματήσει τέτοιου είδους ελιγμούς πριν από το συμβάν του Απριλίου.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...