Ιράν – Πακιστάν: Διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεων μετά τις εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις

Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη χώρα, σηματοδοτώντας προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των σχέσεων αφού οι δύο γειτονικές χώρες αντάλλαξαν την περασμένη εβδομάδα πυραυλικά πλήγματα εναντίον «στόχων μαχητών», όπως ανέφεραν. Οι πρεσβευτές των δύο χωρών κλήθηκαν επίσης να έχουν επιστρέψει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις θέσεις τους, ανέφερε σε δήλωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν θα πραγματοποιήσει στις 29 Ιανουαρίου 2024 επίσκεψη στο Πακιστάν», αναφέρεται στη δήλωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πλήγματα ήταν οι σοβαρότερες διασυνοριακές επιθέσεις των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο χωρών και έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή μετά το ξέσπασμα, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε πως έπληξε βάσεις του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Βελούχων και του Απελευθερωτικού Στρατού των Βελούχων, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως οι πύραυλοί της έπληξαν μαχητές της οργάνωσης Τζαΐς αλ Αντλ (JAA).

Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών είναι η στρατηγικής σημασίας και γεμάτης ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο επαρχία του Μπαλουχιστάν ή Μπαλουτσιστάν που είναι μοιρασμένη στα εδάφη του Ιράν, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, με ενεργά αυτονομιστικά κινήματα και στις δύο πλευρές των ιρανο-πακιστανικών συνόρων τα οποία ευδοκιμούν στο φόντο της φτώχειας και της εγκατάλειψης που πλήττουν την μειονοτική εθνότητα των Βελούχων.

Η γεωγραφική θέση του Μπαλουχιστάν προκαλεί το ενδιαφέρον περιφερειακών και μη δυνάμεων, καθώς αποτελεί μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας Πακιστάν (CPEC), ο οποίος με η σειρά του είναι μέρος του κινεζικού σχεδίου «Μία Ζώνη Ενας Δρόμος». Επίσης διαθέτει κοιτάσματα χαλκούκαι χρυσού από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αλλά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα γαιάνθρακα, χρωμίτη, σιδερομεταλλευμάτων, μαρμάρου, χαλαζία κ.α. όπως επίσης και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και αξιόπιστες, σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην πακιστανική νότια πόλη Γκουαντάρ, αυξάνοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για την σινική παρουσία σε μία τοποθεσία στρατηγικής σημασίας για τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...