Ιράν: Πάνω από 60 εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν σήμερα για νέο πρόεδρο

Ο Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας

Πάνω από 60 εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν σήμερα για την εκλογή νέου προέδρου, μετά από τον θάνατο του Ιμπραήμ Ραϊσί σε συντριβή του ελικοπτέρου ενώ επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Μάη.

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε παράταση της ψηφοφορία έως τις 24:00 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλαδας).

Ως επικρατέστεροι φέρονται ο (χαρακτηριζόμενος «συντηρητικός») πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ – Μπαγέρ Γαλιμπάφ, ο «μεταρρυθμιστής» Μασούντ Πεζεσκιάν και ο «υπερσυντηρητικός» Σαΐντ Τζαλιλί, πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις αρχές της βδομάδας, ο πρώην Πρόεδρος (2013 – 2021) του Ιράν, 75χρονος Χασάν Ροχανί, ζήτησε «απ’ αυτούς που θέλουν εποικοδομητικές σχέσεις με τον κόσμο και μετριοπάθεια να ψηφίσουν τον δρα Μασούντ Πεζεσκιάν», που υποστήριξε ότι διαθέτει «εντιμότητα, θάρρος και πίστη στο Έθνος». Υπέρ του Πεζεσκιάν τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005).

Δυτικά ΜΜΕ εμφανίζουν την επιλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωτεργάτη της συμφωνίας του 2015, Τζαβάντ Ζαρίφ ως «συμβούλου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής» από το επιτελείο του Πεζεσκιάν ως «πολιτικό μήνυμα», προσθέτοντας ότι ο Ζαρίφ (πρωτεργάτης στη Διεθνή Συμφωνία του 2015) «εκτιμάται από τις δυτικές κυβερνήσεις» και ο Πεζεσκιάν θεωρεί «μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη του Ιράν τις κυρώσεις».

Ανάμεσα σε άλλες δεσμεύσεις του Πεζεσκιάν είναι ότι θα περιορίσει «την “αστυνομία ηθικής” όσο μπορώ» αλλά και ότι τη χρήση του χιτζάμπ «πρέπει να την καθορίζουν τα κοινωνικά έθιμα και όχι οι θρησκευτικοί νόμοι».

Σημειωτέον ότι πιθανή επανεξέταση της Συμφωνίας του 2015 συζητιέται εδώ και καιρό. Ακόμα και συνεργάτες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ (π.χ. στα μέσα Μάη) φέρονταν να μιλούν για προθυμία της Τεχεράνης να προχωρήσει σε «απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «μια συνθήκη με το Ιράν» που μελετά η Μόσχα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...