Σύμφωνα με πληροφορίες το Ιράν στέλνει, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ, στην Βενεζουέλα στολίσκο περίπου 10 δεξαμενόπλοιων περίπου για να την βοηθήσει να καταπολεμήσει την έλλειψη καυσίμων.
Ορισμένα από τα εν λόγω πλοία θα βοηθήσουν επίσης στην εξαγωγή αργού πετρελαίου.
Η χώρα διευρύνει την εξάρτησή της από το Ιράν αφού ακόμη και η Ρωσία και η Κίνα έχουν αποφύγει να αμφισβητήσουν την απαγόρευση των ΗΠΑ για το εμπόριο με τη Βενεζουέλα.
Οι τελευταίες ιρανικές αποστολές καυσίμων στις αρχές Οκτωβρίου με τρία πλοία εξαντλούνται με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται στα βενζινάδικα.
Παρακολουθούμε τι κάνει το Ιράν και διασφαλίζουμε ότι άλλοι φορτωτές, ασφαλιστές, ιδιοκτήτες πλοίων, καπετάνιοι πλοίων συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μείνουν μακριά από αυτό το εμπόριο
Elliott Abrams, ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα
Αρκετά πλοία που μετέφεραν καύσιμα στη Βενεζουέλα νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων των Fortune και Horse, απενεργοποίησαν το δορυφορικό σήμα τους πριν από τουλάχιστον δέκα ημέρες. Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων του Bloomberg.
Η απενεργοποίηση των αναμεταδοτών είναι μια κοινώς χρησιμοποιούμενη μέθοδος από πλοία που ελπίζουν να αποφύγουν τον εντοπισμό. Σε άλλες περιπτώσεις ιρανικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, τα ονόματα των πλοίων βάφτηκαν και άλλαξαν για να αποκρύψουν την καταχώριση του πλοίου.
Το υπουργείο πετρελαίου στην Τεχεράνη αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Εκτός από την εισαγωγή καυσίμων, η Βενεζουέλα πρέπει επίσης να εξάγει αρκετό αργό πετρέλαιο για να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης , ένα έργο που έγινε πιο δύσκολο από τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Maduro.
Οι κυρώσεις κατέστησαν δύσκολη την εισαγωγή ανταλλακτικών ή την πρόσληψη εργολάβων με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κατάσταση.
Κατά συνέπεια, τα δύο κράτη συζητούν επίσης τρόπους με τους οποίους το Ιράν μπορεί να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να συντηρήσει το διυλιστήριο Cardon, το τελευταίο εργοστάσιο καυσίμων εκεί που λειτουργεί πιο τακτικά.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό καθώς πολλά ανταλλακτικά για συντήρηση και επέκταση έχουν βασιστεί σε τεχνολογία των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να φτιάξουν ορισμένα εξαρτήματα από το μηδέν για να πραγματοποιήσουν βασικές επισκευές.
Με πληροφορίες από aljazeera.com