Ιράν: Πλήθος κόσμου στις κηδείες των Ραϊσί και Αμπντολαχιάν

Στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά με το χρυσό τρούλο, που θεωρείται ο ιερότερος τόπος του ισλάμ στο Ιράν, στην βοριοανατολική πόλη Μασχάντ, τάφηκε χτες με όλες τις τιμές ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τέσσερις ημέρες αφότου έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλα έξι άτομα.

Το φέρετρο του Ραϊσί είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στη Μασχάντ, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε επίσημη νεκρική πομπή προς τιμήν του στην ανατολική πόλη Μπιρζάντ, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής.

Ο Ραϊσί, 63 ετών, θεωρούνταν ευρέως υποψήφιος για τη διαδοχή του 85χρονου Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, που ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουνίου.

Τελετή στη μνήμη του Χοσεΐν Αμιρ Αμπντολαχιάν πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη, όπου ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί τον περιέγραψε ως μάρτυρα πους «εγγυόταν την επαναστατική φύση του υπουργείου Εξωτερικών». Ο Αμιραμπντολαχιάν τάφηκε νότια της Τεχεράνης στο μαυσωλείο του Σάχη Αμπντολαζίμ, όπου ενταφιάζονται εξέχοντες Ιρανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Διαβουλεύσεις στελεχών του «άξονα της αντίστασης»

Στο περιθώριο της κηδείας του Ραϊσί, αρχηγοί οργανώσεων του αντιισραηλινού λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» (Χαμάς, Χεζμπολάχ, αντάρτες Χούθι της Υεμένης και σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ) συναντήθηκαν την Τετάρτη, συζητώντας τις εξελίξεις του πολέμου στη Γάζα. Οι αρχηγοί αυτών των κινημάτων συνεδρίασαν αφού παρευρέθηκαν στις τελετές που οργανώθηκαν στην Τεχεράνη ως φόρο τιμής στον Ραϊσί.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής ανακοινώθηκε επίσης από τον τηλεοπτικό σταθμό Al Manar της Χεζμπολάχ.

Εκ μέρους του Ιράν, ήταν παρόντες στη συνάντηση ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ο στρατηγός Εσμαΐλ Καανί, διοικητής της Ειδικής Δύναμης Κοντς, των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης. Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είχε προηγουμένως γίνει δεκτός από τον ανώτατο ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκπρόσωποι της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ιρακινών οργανώσεων συμμετείχαν επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...