Ιραν: Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ ένα χρόνο μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί

Τεχεράνη - Ιράν
Φώτο Αρχείου / Τεχεράνη – Ιράν / Πηγή: Eurokinissi

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη και το Ιράν προειδοποιεί ότι η στρατιωτική επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις σε «ανησυχητικό επίπεδο».

Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, το Ιράν καταδίκασε την στρατιωτική επίδειξη δύναμης στον Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν και έκανε λόγο για «ψεύτικες πληροφορίες, αβάσιμες κατηγορίες και απειλητική ρητορική» από την Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.

Το Ιράν δήλωσε ότι δεν θέλει σύγκρουση, αλλά υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τον λαό του και την εθνική ασφάλεια. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κάνει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «παράνομες» πράξεις της.

Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικανικά βομβαρδιστικά B-52 είχαν πετάξει στον Κόλπο αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη πτήσ να καταγράφεται την Τετάρτη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο στόχος ήταν να αποτρέψει μια πιθανή ιρανική απόκριση πριν από την επέτειο της 3ης Ιανουαρίου για τη δολοφονία του Soleimani.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ ανήρτησε μια εικόνα πολλών πυραύλων, λέγοντας ότι ήταν ιρανικοί πύραυλοι δεν είχαν εκραγεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif δήλωσε την Πέμπτη ότι πληροφορίες από το Ιράκ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «κατασκευάσουν πρόσχημα για πόλεμο».

«Ο δρόμος της αντίστασης δεν θα αλλάξει»

Το Ιράν διοργάνωσε την Παρασκευή μια εκδήλωση για την έναρξη 10ήμερων εορτασμών για τον Σουλεϊμανί και τον ιρακινό διοικητή Abu Mahdi al-Muhandis, ο οποίος ήταν στο αυτοκίνητο με τον Soleimani όταν έγινε η αμερικανική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ο στρατιωτικός αξιωματικός που αντικατέστησε τον Soleimani ορκίστηκε να συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο του:

«Επιτρέψτε μου να πω ρητά: το μονοπάτι της Δύναμης Quds (σημ: είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Ισλαμικού Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς που ειδικεύεται σε μη συμβατικές επιχειρήσεις πολέμου και στρατιωτικών πληροφοριών) και το μονοπάτι της αντίστασης δεν θα αλλάξουν με τις αναταραχές των ΗΠΑ», δήλωσε ο διοικητής Esmail Qaani στο κοινό στην τηλεοπτική συγκέντρωση.

Είπε ότι όλοι οι «ελεύθεροι άνθρωποι του κόσμου» καταδίκασαν τη δολοφονία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για μια πιθανή απάντηση «μέσα από το σπίτι σας».

Στην εκδήλωση μίλησαν και αξιωματούχοι από το Ιράκ, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Υεμένη.

Προειδοποιήσεις για «σκληρή εκδίκηση»

Ο επικεφαλής της δικαιοσύνης του Ιράν Ebrahim Raisi ανανέωσε την υπόσχεση της χώρας για «σκληρή εκδίκηση» για τον θάνατο του Soleimani, λέγοντας ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα γλιτώσει επειδή είναι πρόεδρος.

«Το χέρι της θεϊκής εκδίκησης είναι βέβαιο και αυτή η εκδίκηση θα είναι ακριβής», δήλωσε ο Raisi, προσθέτοντας ότι η απέλαση των ΗΠΑ από την περιοχή θα είναι μόνο μία από τις πτυχές της.

«Εκείνοι που είχαν ρόλο σε αυτήν τη δολοφονία και την αγριότητα δεν θα έχουν ασφάλεια πουθενά στη Γη.»

Την Τετάρτη, τόσο ο Raisi όσο και ο εκπρόσωπος του οργάνου συνταγματικού ελέγχου, το Συμβούλιο Φρουρών, δήλωσαν ότι το Ιράν θα συνεχίσει να κυνηγά νομικά τον Trump μετά τη λήξη της προεδρίας του στις 20 Ιανουαρίου.

Το Ιράν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπ και δεκάδες άλλους τον περασμένο Ιούνιο, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αργότερα από την Ιντερπόλ επειδή το σύνταγμα του οργανισμού δεν του επιτρέπει να παρέμβει σε πολιτικές υποθέσεις.

«Σχέδιο αμοιβαίας δράσης εναντίον των ΗΠΑ, κύριου πράκτορα της δολοφονίας του μάρτυρα Soleimani»

Αφού ο διοικητής της Quds Force, Qaani, παρακολούθησε συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη, κατέθεσε μια νέα πρόταση, που ονομάζεται «Σχέδιο αμοιβαίας δράσης εναντίον των ΗΠΑ, κύριου πράκτορα της δολοφονίας του μάρτυρα Soleimani».

Η πρόταση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars είπε ότι θα επιτρέψει στρατιωτική αντίδραση προς τις ΗΠΑ και προς οποιαδήποτε άλλη χώρα εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν στρατιωτικές προσπάθειες εναντίον του Ιράν στο έδαφος μιας τρίτης χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αποσκοπεί επίσης στην απαγόρευση των εισαγωγών αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, στη μείωση του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο του Ιράν, στην απαγόρευση των διαπραγματεύσεων για τη στρατιωτική δύναμη της χώρας και στη θέσπιση προϋποθέσεων για την επιστροφή εταιρειών που εγκατέλειψαν το Ιράν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...