Ιράν: Πρόσβαση επιθεωρητών σε πυρηνική εγκατάσταση που συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο

ΙΡΑΝ
Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν / στιγμιότυπο από βίντεο του YJC

Επίσκεψη πραγματοποίησαν χθες επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε μία από τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στις οποίες η ΙΑΕΑ ζητούσε πρόσβαση από το Ιράν εδώ και μήνες. Η ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη δεύτερη εγκατάσταση, τον Σεπτέμβριο του 2020, σε ημερομηνία που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Ιράν.

“Το Ιράν έδωσε στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε αυτή την εγκατάσταση για να μπορέσουν να πάρουν από εκεί περιβαλλοντικά δείγματα. Τα δείγματα θα αναλυθούν” από τα εργαστήρια της διεθνούς υπηρεσίας, αναφέρεται στην έκθεση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που είχε ερωτηθεί προηγουμένως από το AFP, θα χρειαστούν τρεις μήνες για να έχουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων.

Το ουράνιο που έχει αποθηκεύσει το Ιράν είναι πλέον υπερδεκαπλάσιο του ορίου που καθορίζει η συμφωνία η οποία υπογράφηκε στη Βιένη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ.

Η Τεχεράνη έχει αποθηκεύσει 2.105,4 κιλά ουρανίου, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ επιτρέπεται η αποθήκευση μόνο 202,8 κιλών. Το όριο έχει οριστεί στα 300 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, που ισοδυναμεί με 202,8 κιλά φυσικού ουρανίου.

Παρά την κλιμάκωση των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ για την επαναφορά των κυρώσεων και την παράταση του εμπάργκο για όπλα σε βάρος του, το Ιράν συνέχισε τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...